CASA V58 / Vestergade 58Vestergade 58 er et legendarisk Århusiansk spillested

Slingrer ned ad Vestergade… åh, yeah yeah! Man tænker straks på Gnags’ kæmpe hit fra 1983 og kan næsten lugten røgen fra stråhatten når man passede Vestergade 58.

Vestergade er meget mere end Gnags – det er også synonymt med det hæderkronede spillested inde i vognporten i nummer 58.

Stedet har gennem årtier haft en stolt tradition for forrygende koncerter.

Stedet Vestergade 58 er en række fredede bindingsværkshuse og den ældste historie går tilbage til omkring af slutningen af 1600-tallet.

Hvis alderen er høj nok, har du sikkert stået i kø ude på de toppede brosten for at komme ind og høre musik af høj kvalitet.

Gnags
Gnags

Det begynder med teater og skuespil

I 1966 rykker skuespilleren Jens Okking ind i lokalerne startede Jazz- og Visekældere.

Stedet måtte lukke efter kort tid og i 1968 kom stedet til at hedde Jazzhus Trinbrættet, som blev startet af Jens Helm-Petersen – og senere blev navnet ændret til Vestergade 58.

Arosia var en tid husorkester, og rigtig mange lokale, danske og internationale navne kom på besøg, fx Teddy Wilson og Roland Kirk.

Trinbrættet ophørte i 1974 og jazzen måtte finde andre spillesteder i smilets by.

Henning Stærk
Henning Stærk

Musikernes Hus

I oktober 1973 dannedes foreningen Musikernes Hus, som overtog lokalerne efter Jens Helm Petersen. Foreningen bestod af 68 musikere, hovedsagelig fra de grupper, der hyppigt optrådte på stedet.

Hver gruppe havde spillet gratis en uge i sommeren -73, og dermed grundlagt en startkapital. Henning Stærk, som var trommeslager og sanger i Jackie Boo Flight, blev nogle erfaringer rigere:

”Der lærte jeg så, at er der en branche, jeg aldrig skal ind i, så er det restaurationsbranchen!” griner Henning, og mindes det kaos der kunne opstå, når alle beslutninger skulle tages kollektivt.

”Heldigvis havde vi Kresten Lassen (bassist i Jackie Boo Flight), som havde en økonomiuddannelse, og havde arbejdet på Jazzhus Tagskægget.

Projektet holdt jo af naturlige årsager op igen, men det var en fed tid. Der blev spillet meget i byen dengang; man kunne på hvilken som helst dag i ugen gå ud og høre levende musik 2-3 eller flere steder.”

Hver tirsdag i Musikernes Hus stod Henning i spidsen for et stort blues- og soulband ved navn ”Suppe Steg og Is”, som var sammensat af musikere fra både jazz- og rockorkestrene, som var tilknyttet stedet.

”Der er stadig folk, der spørger, hvorfor Århus blev førende på den danske musikfront i 80-erne.

Det var simpelthen på grund af det her frodige musikmiljø, hvor man kunne komme til at jamme med nogen og lære dem at kende”.


Musikken er fulgt med

Selvom der har været mange ejere gennem tiden, har stedet altid været kendt for musikken. Her har tonerne lydt fra jazz, rock, pop, elektronisk musik eller latinrytmer.

Man har kunne høre alt fra Teddy Wilson, Roland Kirk og Arosia til Shit & Chanel, Gnags og Henning Stærk.

I nyere tid har V58 været brugt af jazzmiljøets arrangørgrupper som Jazzselskabet Aarhus og Phonognom – og JazzDanmark har også afholdt semifinale i konkurrencen Ung Jazz på stedet.

Stedet har også været brugt til jazzkoncerter under Aarhus Jazz Festival, hvor lokalerne nogle år også har været brugt til den officielle jamsession.

Her har man kunne høre nogle af jazzens bedste musikere som John Scofield, Jesper Thilo, Ulf Wakenius og Scott Hamilton.

John Scofield
John Scofield

Århus var 80’ernes musikby

I 1980 var Århus var landets musikby nummer et var de store navne Gnags, Thomas Helmig, Henning Stærk og Anne Linnet.

Man kunne også stifte bekendtskab med byens talentmasse og her var Århus Friskole i Stavtrup den absolutte storleverandør.

I 2016 blev stedet overtaget Carola Alvarado som flyttede sin latinamerikanske restaurant, danse- og eventsted til Vestergade 58. Hun kalder stedet for Casa Carola eller Casa V58.


Kilder

aarhusjazzhistorie.dk
aarhuswiki.dk
• Jørgen Nielsen: Rock i Århus – brudstykker af en musikhistorie


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...

Denne side anvender cookies. Klik og accepter brugen af småkager.