Jazzbar Bent J.



Jazzbar Bent J. som lå i Nørre Allé 66, i Aarhus, fra 1973 – 2008 var ejet af Bent Jørgen Jensen (1931 – 2009) – kaldet Bent J. Han havde siden sine studier i økonomi og engageret sig i forskellige jazzarrangementer i Aarhus.

Inden stedet blev overtaget af Bent Jensen i 1973, havde der været værtshuset Raffelbægeret som var et ægte arbejderværtshus, i den tunge ende. Det var et værtshus som udsendte en dunst af cigaretrøg og øl, som kunne lugtes i hele kvarteret.

Selvom det efter overtagelsen blev til et jazzværtshus så ændrede det ikke noget ved dunsten, kun det at ”Lille Sommerfugl” var skiftet ud med live jazzmusik. Alt var næsten som det plejede med bajere, cigaretrøg og raflebægere og terninger ved de kraftige plankeborde.

Den Gamle By - Jazzbar Bent J
Den Gamle By – Jazzbar Bent J.
Foto: Leif Jørgensen, Wikipedia.org

Hele verden kendte Jazzbar Bent J.

Stedets atmosfære var uformelt og gæsterne var meget forskellige – her var plads til alle selvom lokalet ikke var ret stort. Selve lokalet var på 57 kvm. og toilet og lager lå ud til baggården.

Mange danske og udenlandske musikere fandt vej til Bent J. En vigtig tradition på stedet var workshops og jamsessions. Her kunne garvede og kendte navne spille side om side med nybegyndere, og stedet hjalp mange talenter videre på deres musikalske færd.

Listen med jazzens stjerner som er gået ind i lokalerne med de grønne træplanker på facaden, er lang. Af de store navne kan nævnes Harry ”Sweets” Edison, Clark Terry, Lee Konitz, NHØP, Niels Lan Doky, Alex Riel, Jesper Thilo, Benny Golson.

En lang række af sangerinder har også spredt smukke toner ud over gæsterne på stedet. Her kan nævnes Birgitte Laugesen, Helle Hansen, Sascha Dupont, Cæcilie Nordby og Katrine Madsen.

Hvis vejen skulle falde forbi New York og man faldt i snak med en jazzmusiker, så vidste alle hvem Bent J. var. Så stor var betydningen at Nordens måske mest betydningsfulde jazzklub.


Finn Odderskov på Jazzbar Bent J. i Den Gamle By
Finn Odderskov på Jazzbar Bent J. i Den Gamle By.
Foto: Mogens Pedersen, Ta’ selv foto.

Her stod tiden stille

Allerede fra begyndelsen var Jazzbar Bent J. en anakronisme midt i en tid hvor glamrocken og dekadente musikere prægede musikscenen – hos Bent J. stod tiden stille. Jazzbaren i Nørre Allé levede den klassiske jazz året rundt og stamkunderne kom dag efter dag – store verdensstjerner har hyppige gæster på det lille værtshus.

Selvom om musiknavnene var store og internationale, så var stedet et klassisk dansk værtshus, hvor øllet altid var koldt og priserne var lave. Her var, i overført betydning, højt til loftet og plads til tvivlsomme karakterer – og der var aldrig ballade hos Bent J.

Den Gamle By - Jazzbar Bent J. Foto: Leif Jørgensen, Wikipedia.org
Den Gamle By – Jazzbar Bent J.
Foto: Leif Jørgensen, Wikipedia.org

Århusiansk kulturhistorie

Jazzbar Bent J. har haft en stor betydning for udviklingen og bevaringen af jazzen i Århus. Mange idéer og planer er blevet udtænkt ved de rustikke plankeborde i lokalet.

Mange så Bent Jensen blive ramt af en slags bitter træthed af altid at skulle kæmpe for sit elskede spillested uden at få den anerkendelse og økonomiske støtte fra det offentlige, som han mente jazzbaren var værd. ”Men politikerne kan åbenbart ikke lide jazz”, sagde han.

Baren var i lange perioder afhængig af støttekoncerter og i stedets sidste leveår blev der etableret en egentlig støtteforening for stedet.

Jazzbar Bent J. Foto: Mogens Pedersen, Ta' selv foto.
Jazzbar Bent J.
Foto: Mogens Pedersen, Ta’ selv foto.

Sidste koncert

Fredag 29. februar 2008 takkede Bent Jørgen Jensen og baren af med en sidste koncert leveret af Kwella Quartet. Herefter gik Bent Jensen på pension, og baren ophørte med at fungere.

Bent Jensen havde dog forinden fået gjort Den Gamle Bys direktør Thomas Bloch Ravn interesseret i jazzbaren og han ønskede at baren skulle flyttes til Den Gamle By.

Jazzbar Bent J. gik dog ikke helt til grunde. Kulturarvstyrelsen støttede med 70.000 kr. så Jazzbar Bent J. kunne genopstå med interiør og inventar i den kommende afdeling for 1900-tallet i Den Gamle By.

Dette var den ultimative blåstempling og anerkendelse af barens kulturhistoriske værdi. Desværre nåede Bent Jørgen Jensen ikke at opleve sin elskede jazzbar komme på museum!

Den Gamle By - Jazzbar Bent J. Foto: Leif Jørgensen, Wikipedia.org
Den Gamle By – Jazzbar Bent J.
Foto: Leif Jørgensen, Wikipedia.org

Jazzbar Bent J. kommer på museum

Kort tid efter sidste koncert på Bent J. rykkede medarbejdere fra Den Gamle By ind lokalerne og begyndte at måle alt ting op og tage hundrede vis af fotografier som dokumentation. Efter museumsfolkene havde forladt lokalerne begyndte håndværkerne nænsomt at nedtage stedet.

I april 2009 døde Bent Jørgen Jensen efter længere tid sygdom af knoglemarvskræft på Amtssygehuset i Aarhus. Han blev begravet tirsdag 21. april fra Risskov kirke og efterfølgende afholdt jazzmiljøet i Aarhus et smukt mindearrangement med musik for Bent Jørgen Jensen.

I 2015 åbnede Den Gamle By sin nyeste afdeling som rummer året 1974 og her kan man se eller gense det legendariske jazzværtshus Bent J. Ja, selv lugten var den samme. Kun meget lidt er ændret i forhold til den originale placering i Nørre Allé 66.

Jazzbar Bent J. fungerer som et levende jazzværtshus og med jævne mellemrum bliver der afholdt jazzkoncerter og rygning er stadig tilladt i lokalerne!


Kilder:


Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Please reload

Vent venligst...

Denne side anvender cookies. Klik og accepter brugen af småkager.